Автоматична срещу ръчна скоростна кутия

Замяна на съединителя с устройство, което прави автоматична скоростна кутия включва изчезването на педала на съединителя. Тази промяна, която също може да бъде удобно, е вероятно да бъде по-скоро опасно за тези, които решат да преминат от един вид в друг обмен: всъщност левия крак, свикнали с съединителя, могат автоматично да отидат да смаже на спирачката, което рязко спиране на автомобила ,

Най-добре познат проблем на автоматични предавателни коли всъщност са потребление, които могат да бъдат значителни. Автомобилният петстепенна автоматична скоростна кутия са склонни да имат по-лошо представяне, особено по отношение на ускорението, което вместо с ръчна скоростна кутия е много по-добре.

Ето защо ние сме склонни да се каже, че една кола с ръчна скоростна кутия обикновено е по-мощен и е подходящ за спортно шофиране, докато автоматиката са по-удобни и лесни за шофиране.
автоматични съединители

Въпреки, че автоматичната трансмисия с преобразувател на въртящия момент е типът на автоматична трансмисия още по-широко, други системи са разработени. Volskwagen, Audi и Porsche, например, са се развили кутия с два съединителя на практика е като да имаш две трансмисии, този в експлоатация и друг го заменя. По този начин двигателят винаги е свързан с предаването и скоростния лост се случва в само 3 или 4 стотни от секундата.
Също така си струва да споменем новост, представена наскоро от Bosch: един вид автоматичен съединител. В този случай, механична трансмисия се поддържа, но съединителя по електронен път с помощта под формата на обикновен ключ, ще автоматизира ангажираността на първото съоръжение и управлението на излитането постепенно.